Laatst viel mijn zoontje keihard tegen de punt van een natuurstenen vensterbank. Hij had een flinke snee in zijn achterhoofd, dus we gingen direct naar de huisartsenpost. Ik was zo geschrokken van dit hele gebeuren, dat ik lange tijd stond te trillen op mijn benen.
Ik besefte mij dat dit een hele gezonde reactie was om het voorval te verwerken. Ik liet het trillen er dus zijn, zonder het tegen te werken of op te willen lossen. Denk maar aan het dierenrijk. Zodra een dier, na een aanval van acute stress, weer in veiligheid is, schudt het de spanning van zich af. Mensen hebben deze primaire impuls van nature ook. Bij vervelende en/of gevaarlijke gebeurtenissen worden de psoas spieren (die de rug met het bekken en de benen verbinden) samengetrokken, zodat het meest kwetsbare gedeelte van het lichaam, de onderbuik, wordt beschermd. Wanneer het gevaar verdwenen is, wil het lichaam als herstel gaan trillen en schudden om los te kunnen komen van de beschermende spierspanning.
Veelal onderdrukken we dit mechanisme, of hebben we het onszelf onbewust afgeleerd, met alle gevolgen van dien. Want wanneer het lichaam tijdens of na een stressmoment onvoldoende kan ontladen, zet ons brein deze lading om in hevige emoties, zoals schaamte of boosheid. Of in gedachten, zoals wraak, wantrouwen, veroordelen en negatieve (geloofs)overtuigingen. Laatst las ik in een wetenschappelijk magazine dat het zelfs tot chronische stress of PTSS kan leiden.
Iets letterlijk van je afschudden is dus een geweldige oplossing om opgebouwde spanning te lozen als er iets naars is gebeurd en weer ontspannen in je vel te zitten. Zo kun je je lichaam vooroverbuigen en je armen losschudden, al staand je hele lichaam losschudden of liggend je benen losschudden. Je kunt ook een muziekje opzetten en lekker gaan dansen, huppelen of springen. Allemaal heel effectief en simpel om te doen.
Spanning? Blijf er niet mee zitten… Ga staan, beweeg en schud het van je af!
Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza