Wat is hypnose?

Hypnose stimuleert de balans tussen lichaam en geest

Hypnose bestaat in vele vormen. Sterker nog, je ervaart dagelijks een lichte vorm van hypnose zonder dat je het waarschijnlijk zelf door hebt. Zo ben jij vast wel eens in de auto ergens naartoe gereden en heb op plaats van bestemming gedacht: “Hé, ik ben er al, maar ik ben een stuk van de rit kwijt. Ik ben daar-en-daar langsgereden, maar ik weet er niets meer van”. Je bewustzijn is op dat moment volledig gefocust geweest (op gedachten, herinneringen, muziek etc.) en jouw onderbewustzijn heeft de auto bestuurd. Zonder dat je het bewust in de gaten had, heb je op de automatische piloot gehandeld, op de weg gelet en medeweggebruikers, stoplichten en afslagen gezien. Of wellicht herken jij dat je ergens sterk op geconcentreerd bent (dagdromen, film kijken, boek lezen etc.) en daarbij alles en iedereen om je heen vergeet. Ook dit is een vorm van hypnose. Er is wat ons betreft dus niets zweverig of eng aan hypnose.

 

Natuurlijke staat

Hypnose is een bewustzijnsniveau (optimale leerstaat van het brein) dat bereikt wordt door gefocuste mentale aandacht, lichamelijke ontspanning en geleide verbeelding. Middels hypnose wordt het kritische bewustzijn omzeild, waardoor het niet-redenerende onderbewustzijn een verhoogde vatbaarheid heeft voor positieve suggesties. Deze natuurlijke staat van zijn heeft dus een grote veranderkracht. De therapeutische vorm van hypnose sterkt je om een door jou gewenste verandering in gedrag, gedachten, lichamelijk of emotioneel welbevinden te maken.

 

Hypnose is geen slaap

Bij de meeste mensen domineert de verwachting dat hypnose een soort van ‘slaap’ is. Zo wekt showhypnose de illusie dat een gehypnotiseerd persoon volledig machteloos is en geen controle meer heeft over eigen doen of laten. Ook de term werkt niet mee. In het Grieks betekent hypnose letterlijk ‘slaap’. Want de hypnotische staat is vernoemd naar de Griekse god van de slaap.

Dit kan verwarrend zijn of een verkeerd beeld geven, want hypnose is absoluut geen slaap en niemand heeft macht of controle over jou. Sterker nog: In hypnose ben je alert van geest en is je bewustzijn uiterst gefocust. Je doet nooit of te nimmer iets waartoe jij niet bereid bent. Wel zit of lig je tijdens een hypnose sessie heerlijk ontspannen met je ogen dicht. Uiterlijk gezien heeft dit wel iets weg van ‘slaap’. Dit is dan ook de enige overeenkomst die er is tussen hypnose en slaap.

 

Verschillende hersengolven

Al lange tijd is bekend dat op breinniveau zenuwcellen onderling communiceren met verschillende soorten hersengolven. Bètagolven zijn gekoppeld aan het normale bewustzijn. Deze zijn actief bij onder andere het redeneren, logisch denken, nemen van besluiten en het oplossen van concrete problemen. Tijdens de slaap zijn deltagolven actief in de hersenen. Deze worden ook wel gelinkt aan je empathisch en intuïtief vermogen.

Met name alfa- en thètagolven zijn actief in de hypnotische staat. De alfagolven resoneren met de verhoogde lichamelijke ontspanning waarvan sprake is in hypnose. Tegelijkertijd is het ook een staat waarin het meest efficiënt informatie wordt verwerkt en uiterst geconcentreerd kan worden gefocust op één ding. De thètagolven worden geassocieerd met het creatief vermogen en beeldend denken. Tijdens een hypnose sessie wordt namelijk een beroep gedaan op je eigen verbeelding en voorstellingsvermogen (de kracht van visualiseren). Daarnaast maken de thètagolven je zeer ontvankelijk voor positieve suggesties en lang vergeten herinneringen. Hypnose is dus ideaal voor het herprogrammeren van je mindset en het verwerken van (diepgewortelde) problemen, klachten, blokkades of trauma’s. Het is een krachtig middel om ongewenste denkbeelden, overtuigingen en emoties om te buigen naar datgene wat je wel wenst of waar je wel behoefte aan hebt. Het is dus een positieve en effectieve behandelmethode. Lees hier alles over directe hypnose…

 

Hypnose helpt

Mensen komen bij ons met uiteenlopende hulpvragen. Hypnose als therapievorm herstelt de balans tussen lichaam en geest, doorbreekt onbewuste patronen, helpt je om oude ballast los te laten en activeert je interne (verander)kracht. Het is een prachtig hulpmiddel om de regie te nemen over je eigen leven. Dus waar je in je leven ook tegenaan loopt en welke uitdagingen jou ook de baas zijn… Hypnose stelt je in staat wenselijke veranderingen te maken.

 

Ervaring van Henk

Ik heb van 1 behandeling nog nooit zo veel effect gehad. Fysiek voel ik me beter, meer zelfvertrouwen en ontspanning.

Ervaring van Tineke

‘Toevallig’ in aanraking gekomen met Centrum Proza en AnneMeijs. Wilde haar benaderen – vooral voor mijn werk als begeleider in sport en afvalgroep – maar ook gewoon omdat ik zelf heel nieuwsgierig en benieuwd was hoe een sessie zou zijn. Zou ik wel onder hypnose kunnen komen? En hebben we niet allemaal iets waaraan we zouden willen werken of een patroontje waar we steeds weer in vervallen? Ik vond het zò bijzonder en AnneMeijs stelt je zo op je gemak. Zou iedereen eigenlijk een keer voor zichzelf moeten doen. Echt doen!

Meer reviews?

Ben je benieuwd naar de ervaringen van cliënten? Lees dan hier onze reviews…