Perfectionisme

Zelfontdekking

Perfectionisme is een van mijn valkuilen. Als ik niet oppas kost mijn te grote drive om alles te goed te willen doen, ontzettend veel energie. Want overal waar ‘te’ voor staat, kan uiteindelijk tegen je gaan werken.

 

Bouwstenen

Mede door het werk dat ik doe, heb ik veel zicht op hoe belangrijk de bouwstenen uit je kindertijd zijn. Dus toen ik laatst ervoer dat ik me weer teveel aan het uitsloven was, ben ik middels regressietherapie gaan zoeken naar de oorsprong. Ik herinnerde mijzelf als twaalfjarig meisje die de uitslag van haar Cito-toets kreeg. Tegen alle verwachtingen in deelde de hoofdmeester mijn ouders en mij mede dat ik deze totaal had verprutst. Havo/VWO was volgens hem niet voor mij weggelegd. Dit kwam destijds als een schok bij me binnen. Gelukkig hebben mijn ouders het advies genegeerd en ben ik zes jaar later met vlag en wimpel voor het Atheneum geslaagd. Nu, 23 jaar later, ben ik me er ineens van bewust dat deze ervaring mij in mijn kind-zijn diep heeft geraakt. Ik ben me sindsdien steeds meer gaan bewijzen.

 

Omvormen

Alles wat je als kind ooit hebt ervaren en geleerd, vormt het fundament waar vanuit jij verder bent gaan groeien en ontwikkelen naar je volwassen-zijn. In het proces van zelfontdekking vallen regelmatig kwartjes. Over bijvoorbeeld het ‘waarom’ van je eigen gedrag, gedachtegang en gevoelens. Want als je snapt waar bepaalde reacties of emoties vandaan komen, kun je ze gaan omvormen. Je komt dichter bij je ware zelf.

 

Perfectionisme

Lange tijd heb ik gedacht dat ik een perfectionist ben, maar eigenlijk klopt dit niet. Ik ben me sinds mijn kindertijd steeds perfectionistischer gaan gedragen, om maar te bewijzen dat ik het WEL kan. Dus het is maar een uitingsvorm. Goed nieuws! Want nu ik dit begrijp, kan ik kiezen voor een soort van liefdevolle heropvoeding van mijzelf.

Want is dit niet de kracht van zelfontdekking?

Hoe meer je in verbinding komt met je ware zelf, des te makkelijker je de bouwstenen van je kind-zijn kunt herkennen, erkennen en omvormen.

Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza