Sleutelwoord: Balans
Een gezond en goed functionerend brein geeft plezier, levenslust en stelt je tot veel meer in staat. Hierbij zes praktische tips om je brein fit en vitaal te houden.
Je houdt je brein zo lang mogelijk fit door een gezond en actief leven. Dit houdt in: Gezonde voeding, dagelijkse lichaamsbeweging en rust op zijn tijd. ‘Balans’ is hierbij het sleutelwoord. Zorg dus voor een evenwichtige combinatie van bewegen, voeding, werk, rust, sociaal leven en ontspanning.
Gezonde voeding is de basis van een goed werkend brein. De kwaliteit van je leven gaat hiermee met sprongen vooruit. Een aantal aanbevelingen:
• Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel. Dit is het meest rijk aan vitamines en mineralen.
• Neem goede, volwaardige, vetten.
• Eet eiwit- en vezelrijk, maar pas op met koolhydraten.
• Vermijd geraffineerde suikers.
• Drink minimaal twee liter water per dag.
Lichaamsbeweging verbetert de ‘executieve functies’ van je hersenen: Jouw vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Regelmatig intensief bewegen (dus het liefst met een beetje inspanning), is een weldaad voor zowel je lichamelijke als je mentale fitheid. Hardlopen, fietsen, stevig wandelen, zwemmen, roeien etc. Minimaal 30 minuten per dag.
‘Rust roest’. Als je jouw hersenen niet blijft stimuleren, verliezen ze aan kwaliteit. Houd je brein dus actief met nieuwe informatie en nieuwe of ingewikkelde opdrachten. Denksporten als schaken zijn goed, maar zorg ook voor voldoende uitdagingen voor het brein in je werk en het dagelijks leven. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat hoe vroeger je begint de hersenen te stimuleren, hoe beter je beschermd lijkt te worden tegen vervroegde veroudering van het brein.
Onderzoek heeft geleerd dat meer licht in de leefomgeving de biologische klok stimuleert. Het verbetert je geheugen en de andere verstandelijke vermogens.
Muziek werkt in op vele hersenfuncties. Luister daarom regelmatig naar muziek waar jij van houdt en waar jij een goed gevoel van krijgt. Dit heeft tevens een positief effect op je emoties en stemming. Zeker wanneer je dit combineert met een ontspanningsoefening of, beter nog, even heerlijk gaat dansen.
Deze tips zijn geïnspireerd op een boeiende lezing van Prof. dr. Erik J.A. Scherder en Prof. Dr. Dick F. Swaab.