Dankbaarheid

Geluksboek

De feestdagen en jaarwisseling zijn voor mij een mooie aanleiding om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat leer ik van het afgelopen jaar? Wat wil ik het in het nieuwe jaar beter doen?

 

Ontevredenheid

Toen ik deze twee vragen voor mijzelf wilde gaan beantwoorden, besefte ik mij dat goede voornemens veelal voortkomen uit ontevredenheid. Aan een sterke behoefte om iets aan je eigen situatie te veranderen, omdat je het niet goed (genoeg) vindt. Maar de negatieve onderlaag van ontevredenheid is de slechtste drijfveer voor verandering. Grote kans dat de voornemens de nodige frustraties geven of zelfs gedoemd zijn te mislukken. Dit keer gooi ik het dus over een louter positieve boeg.

 

Dankbaarheid

Als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je dankbaar te zijn voor wat er al is. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid. Dankbaarheid kweekt een open, positieve levenshouding. Het kan je leren inzien dat je goed bent zoals je bent. Dat je niet hoeft te veranderen. Dat je gewoon kunt ontspannen en jezelf kunt omarmen, precies zoals je bent. In wat voor situatie dan ook. Het is die onvoorwaardelijke zelfacceptatie die ervoor zal zorgen dat je gaandeweg nog gelukkiger, zinvoller en gezonder leeft. Daarom ga ik in 2019 meer aandacht schenken aan alles waar ik dankbaar voor ben. Concreet heb ik mijzelf voorgenomen om elke dag op papier de vraag: “Ik ben dankbaar voor … Omdat …” te beantwoorden.

 

Daad bij woord

Terwijl ik een leeg schrift uit te kast grabbel om om te dopen tot mijn ‘Geluksboek’ voor 2019, wordt mijn dochter wakker. Ze ligt vrolijk te brabbelen in haar wieg en als ik bij haar ga kijken, verwelkomt ze mij met een grote glimlach. Ik stroom over van geluk. Snel pak ik een pen en de eerste regel van het schrift is gevuld.

Want waarom mijzelf iets voornemen, als ik er nu direct mee kan beginnen?!

Maak van dankbaar-zijn een dagelijks ritueel. Daar word je vriendelijker, empatischer, optimistischer en tevredener met je leven van. Best de moeite, die paar minuten per dag.

Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza