Dankbaarheid

Ontevredenheid

Het voornemen om iets te veranderen in je leven, wordt veelal aangewakkerd door ontevredenheid. Aan een sterke behoefte om iets aan je eigen situatie te veranderen, omdat je het niet goed (genoeg) vindt. Maar de negatieve onderlaag van ontevredenheid is wat mij betreft een slechte drijfveer voor verandering.

 

Dankbaar-zijn

Als je altijd streeft naar meer en beter (of anders), vergeet je dankbaar te zijn voor wat er al is. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid. Dankbaarheid kweekt een open, positieve levenshouding. Het kan je leren inzien dat je goed bent zoals je bent. Dat je niet hoeft te veranderen. Dat je gewoon kunt ontspannen en jezelf kunt omarmen, precies zoals je bent. In wat voor situatie dan ook. Zelfs wanneer de omstandigheden minder goed lijken, is het waardevol om dankbaarheid te ervaren. Het is die onvoorwaardelijke zelfacceptatie die ervoor zal zorgen dat je gaandeweg nog gelukkiger, zinvoller en gezonder leeft.

 

Dagelijks ritueel

Zelfs wanneer de omstandigheden minder goed lijken, is het waardevol om dankbaarheid te ervaren. Van dankbaar-zijn kun je gemakkelijk een dagelijks ritueel maken. Bijvoorbeeld door elke dag voor het slapen gaan op papier (of in een mooi schrift of boek) de vraag beantwoorden: “Vandaag ben ik dankbaar voor …, omdat …”. Er zijn namelijk altijd kleine of eenvoudige dingen om van te genieten en de schoonheid van te zien. Door hier vaker op te focussen, word je vriendelijker, empatischer, optimistischer en tevredener met je leven van. Dankbaarheid genereert liefde, kracht en positiviteit.

Best de moeite waard, die paar minuten per dag.

Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza