Zelfkritiek

Korreltje zout

Ieder mens heeft vele kwaliteiten. Mooie kleine en grote eigenschappen die jou uniek maken om wie jij bent en wat je kunt. Het is gemakkelijk om deze positieve eigenschappen te negeren en geobsedeerd te zijn door dingen die niet perfect zijn. Vooral als het om jezelf gaat. Hierbij delen wij een aantal tips die kunnen helpen om negatieve zelf-gedachten te ontkrachten. Simpelweg door de focus te verleggen van “What’s wrong with me?” naar “What’s right with me?”.

 

What’s wrong with me?

Gelukkig is de mening die je over jezelf hebt niet statisch en kun je dus veranderen. Dit begint bij het opmerken van jouw kritische stemmetje in je hoofd dat vertelt wat er allemaal mis is met je. Het negatief beoordelen van jezelf kan in de loop der jaren zo’n geautomatiseerd proces zijn geworden, dat je je er niet eens meer van bewust bent. Ontdek welke negatieve dingen je herhaaldelijk tegen jezelf zegt, zoals: “Ik kan het niet”, “Ik ben het niet waard”, “Ik verdien het niet”, “Ik ben lelijk”.

 

What’s right with me?

Zodra jij doorziet wanneer en hoe jij jezelf bekritiseert, zet hier direct neutrale of positieve gedachten tegenover en blijf deze keer op keer herhalen. Je kunt ook gebruikmaken van een fijne herinnering die je steeds opnieuw gaat oproepen. Bijvoorbeeld door levendig terug te denken aan een situatie waarin je heel trots op jezelf was. Denk aan wat je deed, waar je was, hoe je eruitzag en neem dezelfde houding en gelaatsuitdrukking aan. Een andere techniek is om de negatieve gedachten op een zo belachelijk of absurd mogelijke manier meerdere malen hardop tegen jezelf uit te spreken. Piep of mompel ze, zeg ze met een bekakt accent, of zware stem. Of zing je gedachten op het deuntje van een grappig liedje. Dit helpt om de gedachten niet meer zo serieus te nemen.

 

Ontkracht zelfkritiek

Hoe overtuigd jij in je leven ook bent geraakt van bepaalde negatieve gedachten, bedenk dat het niets meer is dan een eigen oordeel of mening. Deze gedachten zijn van jou, dus je kunt ze zelf ook veranderen. Benadruk alles wat er goed, mooi, grappig en leuk is aan jou en bewijs jouw kritische stemmetje het tegendeel.

Gedachten zijn nooit per definitie WAAR. Je kunt dus ook besluiten ze eens wat vaker met een korreltje zout te nemen…