Succesformule voor verandering

Op de weg van de minste weerstand, zijn de stapjes soms piepklein

Eenvoud is goud

“Ben je nu al terug?” is de opmerking thuis als ik na een wandeling van welgeteld vijf minuten weer binnenloop. “Jazeker, en ik ben trots op mezelf!” antwoord ik met een grote glimlach.

 

Alles of niets

Gedurende het jaar vormen zich bij mij altijd goede voornemens. Een Paleodieet volgen, thuis niet op Social Media, minimaal een uur eerder op bed liggen en ’s ochtends om 06.00 uur opstaan, zijn de afgelopen tijd de revue gepasseerd. Ik leg mezelf zaken op die beter kunnen en vervolgens stap ik met open ogen in de valkuil: Alles of niets. Hier gaat het mis. Dan wil ik het té perfect, moet het roer volledig om en voel me daar een aantal dagen (of weken) senang bij, maar dan ineens… Volgt de weerstand. ‘Laat maar zitten!’ is waar het vaak op uitdraait.

 

Beloningssysteem

Geïnspireerd door de Tiny Habit methode, heb ik sinds kort mijn voornemen om meer te bewegen wel succesvol kunnen omzetten naar een nieuwe gewoonte. Zo heb ik mijn wens om 30 minuten per dag stevig te wandelen, verkleind naar vijf minuten per dag. Hierbij is eenvoud de sleutel tot blijvende gedragsverandering. Simpelweg door de lat heel laag te leggen en mezelf te complimenteren met alle geslaagde kleine stappen. De voldoening bij het behalen van een concrete actie werkt als beloning en het brein is gek op de neurotransmitters dopamine en serotonine die hierbij vrijkomen. Hoe vaker dit beloningssysteem geactiveerd wordt, hoe sterker de intrinsieke motivatie werkt en des te sneller nieuwe breinpaden worden aangelegd die helpend zijn om goede voornemens te laten slagen. Dit is een aangeboren ‘succesformule’ die schuilt in ieder van ons! Je hoeft het alleen maar een dagelijkse impuls te geven.

 

Voorbij de weerstand

Als je een gewenste actie klein genoeg maakt, is er geen enkele reden om hem niet uit te voeren. Je hebt dan weinig doorzettingsvermogen nodig om in actie te komen. Ik heb de ijzeren discipline (nog) niet om minimaal 30 minuten per dag te wandelen. Maar door mezelf te committeren aan die simpele vijf minuten, blijft het wandelen ook een haalbaar doel op de dagen dat ik volledig ongemotiveerd ben (of bij rotweer 😉).

 

Tiny steps

Hoewel belachelijk kleine acties op het eerste gezicht nutteloos lijken, kunnen ze op de lange termijn grootse veranderingen in gang zetten. Denk maar aan een schip dat 1 graad van koers verandert. Eén kleine gedraging kan uitgroeien tot een indrukwekkende nieuwe gewoonte. Want meestal, als ik eenmaal in de benen ben, worden het toch rondjes van 10, 20 of 30 minuten. Niet omdat het moet, maar omdat ik er zin in heb en van geniet!

Dus wil jij jezelf een nieuwe gewoonte aanleren? Maak het klein, houd het simpel en vier het succes elke dag opnieuw. Als je vandaag al begint met een ienemienie stapje…

Wie weet, heb je binnen korte tijd al een hele sprong voorwaarts gemaakt!

Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza