Kiezen voor jezelf

Egoïsme?

Jezelf op nummer 1 zetten, jezelf meer centraal stellen, kiezen voor jezelf, er voor jezelf zijn… Voor de meeste mensen zit hier nog de stempel ‘egoïsme’ op. Maar wees eens eerlijk. Hoe nobel is het om er altijd maar voor een ander te zijn, ten koste van jezelf?

 

Aanpassen

In mijn praktijk kom ik dagelijks mensen tegen die zichzelf wegcijferen en hier compleet op leeglopen. Die altijd rekening houden met een ander, of alles willen oplossen voor dierbaren, maar daarbij over hun eigen grens gaan. Ik zie personen die zich zo hebben leren aanpassen, dat ze in conflict zijn gekomen met “Wie ben ik en wat wil ik nu zelf? Waar word ik echt blij van?” Meer balans creëren in geven en nemen is voor deze mensen van belang. Maar de grootste sleutel tot een gelukkig(er) leven ligt in het ontwikkelen en versterken van zelfliefde. En dit is best lastig weet ik uit eigen ervaring.

 

Zelfliefde

Zelfliefde heeft alles te maken met trouw zijn aan jezelf, grenzen stellen en jezelf prioriteit maken in je eigen leven. Door te luisteren naar je eigen behoeftes en deze ook eerlijk te uiten aan anderen, ga je steeds sneller ervaren wat belangrijk is voor jou. Dit geeft je het gevoel dat jij zelf de regie hebt over je eigen leven, in plaats van dat je geleefd wordt.

 

Verbinden

Pas als je goed voor jezelf zorgt en afgestemd bent op jezelf, kunt je er vanuit kracht en positieve energie belangeloos voor een ander zijn. Zelfliefde geeft je dus de mogelijkheid om onvoorwaardelijk van een ander te houden. Want om je goed te kunnen verbinden met de ander, dien jij je eerst liefdevol te verbinden met jezelf. Of, wat minder zweverig gezegd 😉: Wat je niet voor jezelf hebt, kun je ook niet aan een ander geven. Er voor jezelf zijn heeft in essentie dus helemaal niets met egoïsme van doen. Sterker nog, hoe meer zelfliefde jij hebt, hoe onbaatzuchtiger je acties worden.

 

Tip

Mijn grootste tip: Zorg voor jezelf zoals je ook voor je allerbeste vriend(in) zou zorgen. Gun jezelf wat jij je dierbaren toewenst en besef dat iedereen gelijkwaardig is. Je bent dus niet meer dan een ander, maar zeker ook niet minder!

JIJ bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan wel?

Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza