Veelgestelde vragen

Een unieke belevenis

Hypnose is aangenaam om te ervaren. Een unieke belevenis! Vind hier het antwoord op alle veelgestelde vragen die wij krijgen in de praktijk.

 

Is hypnose zweverig?

In hypnose ben je niet in een andere ‘staat’ of ‘wereld’. Het is absoluut niet zweverig, vaag, ongrijpbaar of eng, maar juist helder, tastbaar en zeer aangenaam. In hypnose is het bewustzijn sterk gefocust en volledig aanwezig in het hier en nu. Directe hypnose is pure wetenschap met ongekende mogelijkheden.

 

Is hypnose eng?

Veel mensen die voor het eerst bij Centrum Proza komen, hebben voorafgaand aan de hypnose sessie een beetje gezonde spanning. Vanwege de onbekendheid, ‘niet weten wat te kunnen verwachten’ etc. Heel logisch, want het is een geheel nieuwe ervaring. Tijdens het intakegesprek nemen we voldoende tijd om eventuele spanningen, onzekerheden en onduidelijkheden weg te nemen. Iedereen die bij ons in hypnose is geweest, zal het met ons eens zijn: Hypnose is een prettige, vertrouwde en veilige belevenis!

 

Verlies ik mijn bewustzijn in hypnose of ga ik slapen?

Hypnose is een staat van sterke mentale focus en diepe lichamelijke ontspanning. Je gaat dus niet slapen en bent ook niet buiten bewustzijn. Je bent gewoon ‘bij’.

 

Kan ik in hypnose dingen doen die ik niet wil?

De hypnosetherapeut heeft tijdens de hypnose sessie geen enkele macht of controle over jou en kan je nooit dingen tegen je wil of zin in laten doen. De therapeutische vorm van hypnose heeft niets te maken met de shows op televisie. Centrum Proza begeleidt vanuit jouw hulpvraag, persoonlijke behoefte en wensen. Vanuit vertrouwen en veiligheid.

 

Kan ik blijven ‘steken’ in hypnose?

In hypnose ben je bij machte om te allen tijde zelf de staat van hypnose op te heffen. Tevens kan de hypnosetherapeut de hypnose op elk gewenst moment beëindigen. Je kunt dus nooit in de hypnotische staat blijven steken of te diep in hypnose gaan. Het is volkomen veilig.

 

Hoe voel ik me na een hypnose sessie?

Na een hypnose sessie bij Centrum Proza voelen de meeste mensen zich ontspannen, fit, vitaal, opgelucht, vrij en lekker in hun vel. Je kunt gewoon weer alles doen wat je wilt doen of gepland hebt.

 

Kan iedereen in hypnose?

Iedereen die wil, kan gehypnotiseerd worden. Met uitzondering van zwakbegaafde mensen of mensen met een geestelijke beperking en/of beschadiging. Hoe hoger je bereidheid om in hypnose te gaan, des te gemakkelijker en dieper het gaat. Centrum Proza doet alleen sessies met cliënten die voor hypnose en verandering open staan. Je moet er volledig voor willen gaan.

 

Werkt hypnose voor iedereen?

Hypnose is geschikt voor vrijwel iedereen die bereid is de instructies van de hypnosetherapeut op te volgen. Het is een ongelooflijk krachtig instrument. Mits het op de juiste manier wordt begeleid en jij ook daadwerkelijk wil veranderen. Er iets niets in het leven dat bij iedereen (hetzelfde) werkt. Bij Centrum Proza leveren we daarom maatwerk en werken we holistisch. Wij kijken wat bij jou past. Wij gaan voor een optimaal resultaat, maar zijn ook eerlijk als we ergens geen vertrouwen in hebben.

 

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat merk?

De meeste mensen boeken al resultaat na de hypnose Krachtsessie. Ervaring leert dat met name rondom afvallen, gewichtsbeheersing, eetgedrag en stoppen met roken, het iets meer aandacht en diepere bijsturing nodig heeft om toe te werken naar het gewenste resultaat. Elke verandering heeft zijn eigen tempo en tijd van rijping. Centrum Proza respecteert en ondersteunt dit natuurlijke (helings)proces.

 

Hoe ‘blijvend’ zijn de veranderingen?

In veel gevallen zijn de veranderingen krachtig en blijvend. Terugval betekent dat er nog een diepere blokkade in je onderbewustzijn aanwezig is, die vooruitgang tegenhoudt en baat heeft bij het oude, vermijdende, reactiepatroon. We noemen dit secondary gain. Met een eventuele vervolgsessie kunnen we hierop inspelen.

 

Zijn er eventuele bijwerkingen van hypnose?

Het is onmogelijk dat een probleem of klacht verergert na een hypnose sessie. Wel kunnen er heel soms onverwachte stemmingswisselingen, slapeloosheid, moeheid of andere ongeregeldheden optreden na een sessie. Is dit het geval? Dan bieden wij nazorg en geven passende oefeningen om de energie weer goed door te laten stromen.

Een aantal tips voor na de hypnose sessie:

• Drink veel water
• Neem voldoende rust
• Wees extra lief voor jezelf
• Gun jezelf de tijd
• Heb vertrouwen
• Blijf positief!

 

Wat is het nadeel van hypnose?

Centrum Proza heeft in de praktijk geen nadelig (bij) effect kunnen ontdekken van hypnose. Na een hypnose sessie voel je je goed, helder en alert.

 

Kan ik mijzelf in hypnose brengen?

Niets is zo krachtig als een hypnose sessie bij een goede hypnosetherapeut. Overigens kun je wel zelfhypnose leren en hier je voordeel mee doen in het dagelijks leven. In de hypnose Ontspanningssessie leer je bijvoorbeeld om thuis op ieder gewenst moment diepe ontspanning te bereiken en zelf positieve overtuigingen in je onderbewustzijn te ankeren.

 

Hoe weet ik of ik een goede hypnosetherapeut heb getroffen?

Kijk naar relevante diploma’s en certificaten, lees het verhaal van de hypnosetherapeut, vraag naar ervaringen van anderen en vertrouw op je gevoel.