Angst-vrij zijn

Een tijdje geleden kwam er een jonge vrouw die een overweldigende angst had voor duiven. Paniek sloeg toe op alle momenten dat zij deze vogels zag. Ze had geen enkel idee waar de angst vandaan kwam. Ze wist dat het irreëel en onnodig was om bang te zijn voor duiven, maar toch had zij er geen controle over. De (lichamelijke) reactie was vele malen sterker en niet te sturen.

 

Angel

Met deze cliënt heeft onze hypnosetherapeut AnneMeijs Schuurman krachtige regressietechnieken gedaan, die de vrouw terug brachten bij de onderbewuste oorsprong van haar probleem. Zodat de angel van de angst succesvol kon worden verwijderd.

Ze kwam middels hypnose terug bij een herinnering uit haar vroege jeugd, waar ze zich niet meer bewust van was. Als klein meisje raakte ze in de V&D een keer haar moeder kwijt. Paniek, onmacht en angst waren op dat moment volop aanwezig, want voor een kind is dit zeer traumatisch. Om haar moeder terug te kunnen vinden, heeft zij enige tijd buiten bij de ingang van het warenhuis gestaan. Daar hadden haar zintuigen een groepje duiven geregistreerd, die daar onschuldig aan het rondscharrelen waren. Sindsdien had het brein een belangrijke verbinding gelegd: De link tussen het gevoel van onveiligheid (paniek, onmacht en angst) en duiven.

 

Theorie

Een klein stukje theorie om dit beter te begrijpen:

Wanneer zich, vooral tussen 0 -7/8 jaar, een onveilige gebeurtenis voordoet, krijgt dit een extra lading in het brein. Want het onderbewustzijn is jouw overlevingsmechanisme. De gebeurtenis wordt direct opgeslagen met een grote stempel: “In de toekomst vermijden, want dit brengt jou (in) gevaar!”. Het onderbewustzijn is beeld-gestuurd en koppelt alles wat jouw zintuigen op dat moment hebben geregistreerd, aan deze herinnering en (in het geval van de cliënt) het gevoel van paniek, onmacht en angst. Dus alles wat je op dat moment hebt gezien, gehoord, geroken, geproefd en ervaren, kan vanaf dat moment een trigger veroorzaken die jou op onderbewust niveau ‘terug doet denken’ aan deze onveilige gebeurtenis. Jouw brein denkt op het moment van de trigger dat ‘de oude herinnering’ de realiteit van het moment is, omdat het ergens onvoldoende is verwerkt. Hier reageert je lichaam dan direct op. Want het onderbewustzijn vormt ruim 95% van de aansturing van bijvoorbeeld je gedrag, mentale en emotionele processen en jouw gevoel van welbevinden.

In het geval van de cliënt waren onschuldige duiven een belangrijke trigger geworden. Het feit dat ze als kind al vrij snel haar moeder weer terug had gevonden, had hier geen verzachtend effect op gehad. Het angst-zaadje was al in een split second geplant en diep ingeprent en met de jaren steeds sterker uitgegroeid. Totdat de angst op latere leeftijd volop (en onverklaarbaar) aanwezig was.

Met andere woorden: De angst voor duiven was dus niet het werkelijke probleem. Het daadwerkelijke probleem was het onderliggende, onverwerkte en vergeten trauma die vanuit het onderbewustzijn nog dagelijks (en onterecht) geprojecteerd werd op duiven.

 

Aan de slag

Aan de slag gaan met wat voor angst dan ook, betekent voor onze hypnosetherapeut dat zij 1) middels hypnose de werkelijke oorsprong van de angst boven water krijgt en 2) het brein vervolgens activeert om deze op een juiste manier te verwerken, door bijvoorbeeld de ‘oude herinnering’, bijbehorende overtuigingen en triggers te vervangen (herprogrammeren) en hele positieve, fijne herinneringen en overtuigingen te installeren. Om dit op een succesvolle manier te kunnen doen, zet AnneMeijs ontspannende hypnosetechnieken in en/of holistische EMDR. Met deze technieken krijgt het onderbewustzijn het signaal dat de angst niet meer nodig is. De ‘oude angst’ wordt losgelaten en heeft in het hier-en-nu vervolgens geen lading en functie meer. Voilà!

In vele gevallen is er al snel effect, in andere gevallen zijn er nog 1 of 2 aanvullende sessies nodig. Want ieder mens en elke angst is uniek, en vergt dus ook maatwerk en bijsturing waar nodig.

 

Hypnose helpt

Zodra jij weer volledig in je eigen kracht staat en als het ware jouw bestaansrecht claimt, ben jij zelf in staat om blokkades los te laten, vicieuze cirkels te doorbreken, jouw mindset positief te versterken en elke dag te leven én denken op een manier die recht doet aan jouw ware zelf.

In hypnose kun jij definitief afstand doen van alles wat niet langer positief is voor jou. Het is een grote schoonmaakactie voor je onderbewustzijn. Hypnose herstelt de balans tussen lichaam en geest. Het activeert een proces van loslaten en transformatie. Tijdens een hypnose sessie wordt de vertaalslag gemaakt naar het verankeren van – voor jou – helpende overtuigingen en wenselijke gevoelens. Daarnaast krijg je na een sessie handvatten mee naar huis om je onderbewustzijn zelf te kunnen reinigen van algemene negatieve gedachten. Want ook voor loslaten geldt: Des te vaker je dit doet, des te makkelijker het gaat.