Multitasken

Oeps…

Na thuiskomst van vier vakantieweken, had ik een vrije dag ingepland om te kunnen acclimatiseren voordat ik weer aan het werk ging. Wat begon als een relaxte dag, mondde uit in een race tegen de klok om alle taken af te krijgen die ik mijzelf gaandeweg had opgelegd.

 

Genoeg te doen

Mijn oorspronkelijke plan was om na het wegbrengen van de kinderen mezelf te nestelen op de loungebank in de tuin, onder het genot van een boek en een kopje koffie. Maar toen ik eenmaal ging zitten, viel het mij op hoe verwilderd de tuin was geraakt tijdens onze afwezigheid. Voordat ik het wist stond ik het torenhoge onkruid eruit te trekken, ging ik de ramen lappen, verpotte ik de binnenplanten, waagde ik mij aan de berg met was, reorganiseerde ik de speelgoedlades en startte ik een opruimactie in de garage.

 

Moedeloos

Halverwege de dag plofte ik moedeloos op de bank neer, zag mijn koude bak koffie en vroeg mijzelf af hoe ik het zover had kunnen laten komen. Binnen mum van tijd had ik chaos in en rondom huis gecreëerd en raakte ik compleet gedemotiveerd om alles af te maken. Ik had me onbedoeld te veel werk op de hals gehaald, doordat ik alles tegelijkertijd deed en geen structuur had aangebracht.

 

Tussen taken schakelen

Mede door de vele technologieën en afleiding in onze omgeving, zijn veel mensen tegenwoordig sneller geneigd om op elke prikkel te reageren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer wij continu tussen taken schakelen of multitasken, de productiviteit ten minste met 60% afneemt. Ons brein kan miljoenen bits aan informatie filteren, maar slechts een serie van enkele tientallen bits per seconde verwerken. Het wisselen tussen niet aan elkaar gerelateerde werkzaamheden is daarom stressverhogend en verlaagt de algehele effectiviteit. Geen juiste flow dus om mijn vakantietijd mee af te sluiten. Oeps…

 

De boel de boel

Toen ik eenmaal besefte dat ik mijn energie én mijn vrije dag aan het verspillen was, besloot ik om de boel de boel te laten en slechts één taak af te maken (het werden er uiteindelijk twee). De rest van de week heb ik de overige klussen stuk voor stuk afgerond. Relaxed en elke keer weer met voldaan gevoel over het eindresultaat.

“Bezint eer ge begint” is dus helemaal zo gek nog niet.

Moraal van het verhaal. Als je veel wilt bereiken, doe dan één ding tegelijkertijd.

Persoonlijke column van AnneMeijs Schuurman, hypnosetherapeut Centrum Proza